Kayaking Climbing Trekking Running Bike Winter Race Family Creativity

Praaga, Piirissaar, 2013

Sõitsime Leivoga reedel pärast tööd Kavastusse ja lasksime “Lendava hollandlase” Emajõkke. Üsna hilisel tunnil jõudsime Praagale (16 km), mis on äge küla Emajõe suudmes, majad jalgupidi praktiliselt vees. Kuna väljaspool õuesid maapinda ei olnud (oli roostik, soo ja pilliroog), palusime viimasest majast luba panna telk nende õue. Vahvalt üllatunud ülitore pererahvas lubaski ja lisaboonusena kuulsime palju huvitavat nii küla kui selle talu ajaloo kohta.

Piirissaarel

Praaga küla ja nn. viimane lahke majakoht.

Praaga küla

Piirissaarele oli ca 20km ots, aga vesi oli vaikne ning eelmisel õhtul möllanud tuul vaibunud. Tegime saarel jalgsiringi – ja ehkki meid mitmel korral kutsuti ööseks jääma (ees olid peetripäeva pidustused, kuulutuski ütles “Každõi vetšer guljajem do utra” ), jäime kindlaks oma plaanile tagasi mandrile jõuda.

Piirisaare 40 püsielanikuga saar oli täis värvikirevaid maju, mis oma koosluses mõjusid suurepärase tervikuna. Loomulikult ei saa jätta tegemata pilti Piirissaare ilusast roosast kirikust.

Piirissaare kirik

Kuid samas on seal näha ka maju, mille katus on küll üsna mitmepalgeline.

Piirissaarel

Joogivesi saadakse küla tänavanurkadel asuvatest kaevudest ja talvel sõidetakse siin veel buraanidega.

Piirissaarel

Kui saart poolitavast kanalist taas suure vee peale saime, tervitas ootamatu tugev tuul ja terav laine. Võttis isegi korra kõhedaks (mind), aga ülesõit sujus probleemideta. Kõige tüütumad olid viimased kilomeetrid Koosa järvel… Lahe telkimine teel (taas oli probleeme muu kuiva pinnasega), hommikul taas üle Koosa järve ja siis mööda Koosa jõge Emajõkke. Ilm taas sulnis-palav, aga jõel tähendas see kohutavaid parmuhorde… Igatahes oli see üks suurepärane nädalalõpp! Ja omajagu uhke olen selle 50 kilomeetri pikkuseks veninud sõidupäeva üle ka.

1. päev (reede õhtul peale tööd) Kavastu – Praaga (16 km)

2. päev. Praaga – Piirissaar – Koosa järv (49 km)

3. päev. Koosa järv – Kavastu (20 km)

Piirissaarel

Leivo ja Kaja

Post comment